Computerspil kan give stress

En ny undersøgelse fra Taiwan viser nu, at computerspil kan føre til stress hos nogle mennesker.

Det der helt præcist sker, er at computerspil ofte stiller os i en situation, hvor vi er nødt til at tage kampen op mod vores modstander eller stikke af, mens vi kan (fight or flight), og i sådanne situtioner frigiver kroppen adrenalin, der normalt hjælper os til bedre at klare den efterfølgende situation, uanset hvilken vej, vi vælger. Problemet er bare, at computerspillere ikke får brugt denne adrenalin til noget, da de bare sidder stille, uanset hvad de gør. Denne ophobning af adrenalin i kroppen kan efterfølgende medføre forskellige stressrelaterede tilstande, der minder om dem, man ser hos stofmisbrugere.

En amerikansk forsker, der har kommenteret på undersøgelsen, gør dog klart, at dette ikke er en generel tendens, som rammer alle mennesker eller alle computerspil.

Laura M. Padilla-Walker, ass. professor skrev:
This does not mean that every person who plays video games has low self-worth, or that playing video games will lead to drug use

Undersøgelsen står desuden i skarp kontrast til en anden ny undersøgelse fra Oxford University, der viser, at nogle spil kan reducere stressniveuet for mennesker i bestemte situationer.

Gravatar

#1 Jakob Jakobsen 11. feb. 2009 15:46

Undersøgelsen står desuden i skarp kontrast til en anden ny undersøgelse fra Oxford University, der viser, at nogle spil kan reducere stressniveuet for mennesker i bestemte situationer.


Logisk nok. Forskellige typer spil fremkalder forskellige reaktioner.

Det er vel også dette adrenalin-sus der får nogle personer til at blive afhængig af spil, se bare på så forskellige spil som online poker og Counter Strike.

Science gives me a hadron.
Gravatar

#2 kjaer 11. feb. 2009 15:55

En af mine gode kammerater spillede tidligere Counter-Strike på et forholdsvist højt niveau. Han har fortalt mig om de adrenalin-sus han fik når han f.eks. var alene mod 5. Jeg har aldrig selv oplevet det, men efter hans beskrivelse skulle det være ret kraftigt.
Gravatar

#3 luuuuu 11. feb. 2009 16:02

Jeg bliver bare helt vildt stresset når jeg sidder og spiller my little pony og jeg skal til at rede håret på den. Mængden af adrenalin er helt i vejret og jeg ryster næsten på grund af det intense sus.
Gravatar

#4 Norrah 11. feb. 2009 16:06

Jeg har kun en gang oplevet det i et computer spil... men det var også diablo 2 LOD... det var tider.
ikke særlig gammel, spillede Hardcore(altså der hvor du "dør" hvis du dør...) hvor jeg som lvl 45 trap-assassin dræbte en lvl 99..

Ellers oplever jeg sjældent noget i et computerspil der ikke er totalt afslappende.

Og desuden, hvis jeg har så meget energi jeg ikke ved hvad jeg skal gøre med det... så plejer jeg at styrte rundt som en treårig, og tage armhævninger over alt.
Jeg tester bare mit internet.
Gravatar

#5 Zombie Steve Jobs 11. feb. 2009 16:08

Jeg har spillet enormt meget DOD og der har jeg i hvert fald fået nogle vilde adrenalinsus i situationer hvor man smadrer igennem en flok modstandere og sømmer løs, mens man løber mod flaget.
Og tvivler da ikke på, at man kan blive stresset af det.

Men synes ikke jeg har oplevet det side da. Men der spillede jeg også ret meget.
Doner til Kræftens Bekæmpelse i forbindelse med JJ's for tidlige afsked: https://www.betternow.org/dk/jjnewzdk
Gravatar

#6 erchni 11. feb. 2009 16:08

Det syntes jeg er sejt at man over et kort tidsinterval kan havde totalt modsigende undersøgelser. Så konklusionen er ?? Måske at det er godt for nogle mennesker og ikke så godt for andre og der er forskel på spil? Så samlet set kan man vel ikke rigtig bruge det til så meget.
Eller tager jeg helt fejl
Gravatar

#7 Jakob Jakobsen 11. feb. 2009 16:14

#6

De er jo ikke modsigende.
Det kommer jo helt an på hvilket spil man spiller, samt hvem man er, om man får den ene eller anden reaktion

Science gives me a hadron.
Gravatar

#8 FaLiN 11. feb. 2009 16:32

Har da oplevet en gang i mellem da jeg spillede wow på min lille gnome rogue eller warlock at der pludseligt stod en tauren bag mig og slog løs, hvor man først tog flight og man mærkede lige så stille adrenalinen komme.
Hvor hvis man så sit snit vendte 180grader og tog kampen op, og forøgede adrenalinen.
Ikke altid man vandt, men var nu meget sjovt hvis man fik den anden spiller ned :)

Men nu spiller jeg ikke wow mere, men jagter det næste rush i 7kabale og tetris.
Gravatar

#9 Araqua 11. feb. 2009 17:04

Så skal de jo bare finde ud af hvilke slags personer der reagerer på den ene og den anden måde?!

Har også selv prøvet at få en del adrenalin kicks da jeg spillede wow, hver gang vi var ved en ny boss og faktisk gik efter et kill. Men jeg syntes da stadig at det var super afslapende at spille.
Gravatar

#10 XuN 11. feb. 2009 17:12

Jeg føler mig altid mega stresset efter at have spillet sims. :(
Gravatar

#11 BluepaiN 11. feb. 2009 17:36

Har oplevet det utallige gange. Både i forskellige shooters, hvor man enten bliver overrasket, eller gør noget helt ekstremt vildt, men også i rts-spil.

Det er en superfed oplevelse, men det kan også blive FOR meget - specielt når man er så meget oppe at køre, at man ikke kan koncentrere sig. Så må jeg lige tage en pause på 5-10 min for lige at falde ned igen.
Gravatar

#12 Skobbolop 11. feb. 2009 17:38

Stress behøver nødvendigvis ikke være en dårlig ting. For et par uger siden handlede "Viden Om" om alderdom og hvordan vi kan forlænge vores liv. En indisk forsker på Aarhus Universitet påstod at stress, ved at stimulere kroppens celler, kunne forlænge vores liv
Gravatar

#13 Tage 11. feb. 2009 17:57

Jeg fik da de vilde adrenalinrushes da jeg spillede skak på konkurrenceplan. Der sidder man om muligt, endnu mere stille. Når man sad i endgame var man så meget oppe at ringe, at man som #11 lige måtte gå en tur bagefter.
Hvorfor bliver skak i øvrigt ikke beskyldt for alt det computerspil gør? Man lærer jo både at lokke modstanderen i baghold, man ofrer bønderne og begår dronningemord!

<jeebus> the "bishop" came to our church today
<jeebus> he was a fucken impostor
<jeebus> never once moved diagonally
[Indsæt tilfældigt prætentiøst citat her]
Gravatar

#14 Rufo 11. feb. 2009 18:59

største adrenalin sus i var i wow pre TBC da jeg fik mit første epic i molten core. ellers er det mest i skyde spil :O) men kender vi vidst alle :P
Gravatar

#15 Eniac 11. feb. 2009 19:57

Jeg har selv prøvet det, hvor jeg så har svært ved at sidde stille, men hele tiden rejser mig op og bevæger mig rundt når der er høj spænding.

Der er faktisk nogen der har fortalt mig at de løber en tur inden de skal i gang med et intenst spil. Det giver dem mere ro i kroppen under selve spillet så de bedre kan koncentrere sig.

Et godt argument for os inaktive personer til at få noget motion :-)
Gravatar

#16 udenrigsministeren 11. feb. 2009 21:49

Jeg synes, det er åndeløst spændende, når man i Capture The Flag netop har fået fat i flaget.

Til gengæld stresser Battlefield 2 ret meget, fordi jeg er så pissedårlig i forhold til mine medspillere og bliver nakket konstant... og når man derudover er en forholdsvis dårlig taber, hjælper det ikke på sagen.
Gravatar

#17 Jarl-g 12. feb. 2009 01:01

Bundseriøst: hvis der er NOGET spil, der stresser, er det det Sims-spil... De der lorte tumlinger går amok på badeværelset og plasker rundt, alt imens "farmand" river sig i håret over at have fået sit job nedgraderet, ALT IMENS man desperat prøver at få "mor" til at lære at lave mad. Havde altid så skide ondt i maven efter en omgang Sims... Damn.

Norrah (4) skrev:
Jeg har kun en gang oplevet det i et computer spil... men det var også diablo 2 LOD... det var tider.
ikke særlig gammel, spillede Hardcore(altså der hvor du "dør" hvis du dør...) hvor jeg som lvl 45 trap-assassin dræbte en lvl 99..


Nice måde du lige fik indskudt noget helt irrelevant pral! :-D! Dog ville jeg selv gøre det til hver en tid, det er sgu da noget af en præstation?!
Gravatar

#18 smiley 12. feb. 2009 08:29

Det er da derfor man havde CRT skærme, så man kunne give den et par på "kassen" og udlede frustrationerne den vej.


Gud ved hvad unger gør nu til dags? Vipper fladskærmen i vrede?
At skrive en bil analogi er at indrømme man har tabt.
Både fordi det ikke giver mening og fordi man ikke har nogen fantasi.

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login